به دلیل کثرت تولیدکننده های فرش ماشینی در کشور و همچنین حجم بالای واردات منسوجات خارجی که شامل فرش ماشینی نیز می شود، توجه به برخی نکات در زمان خرید فرش ماشینی ، حائز اهمیت بالایی است.

فرش های ماشینی موجود در بازار فرش ایران معمولاً از فرش ۳۵۰ شانه ، فرش ۴۴۰ شانه ، فرش ۵۰۰ شانه، فرش ۷۰۰ شانه، فرش ۱۰۰۰ شانه، فرش ۱۲۰۰ شانه و جدیداً فرش ۱۵۰۰ شانه تشکیل شده است و با تراکم های ۷۰۰، ۹۰۰، ۱۰۰۰، ۱۲۰۰، ۱۵۰۰، ۱۷۰۰، ۲۰۰۰، ۲۲۵۰، ۲۵۵۰، ۳۰۰۰، ۳۶۰۰ و ۴۵۰۰ هستند.

Image result for beautiful persian carpet

اگر به زیبایی فرش اهمیت می دهید و بودجه برای خرید فرش مساله ای برای شما نیست، باید فرشی که شانه و تراکم بیشتری دارد انتخاب کنید. منتها در نظر داشته باشید که از فرش ۱۰۰۰ شانه به بالا، بخاطر تراکم بالایی که این فرش ها دارند، برای زیبایی فرش، خاب (ضخامت فرش) کاهش یافته و مثلاً فرش ۱۲۰۰ شانه بسیار نازک تر از فرش ۷۰۰ شانه است، ولی در عین حال فرش های با تراکم بالاتر شباهت بسیار زیادی به فرش های دستباف تبریز دارند که شاید تشخیص آن برای مصرف کنندگان و مردم عادی غیرممکن بوده باشد.

ولی اگر عیالوار هستید و تعداد بچه یا نوه در خانه شما بیشتر است و می خواهید مدت زمان بیشتری از فرش خریداری شده خود استفاده کنید، فرش های ۷۰۰ شانه با تراکم ۲۵۵۰ بخاطر خاب بیشتر مناسب تر هستند. همانطور که بیان شد علت دوام کمتر فرش های ۱۰۰۰ شانه یا ۱۲۰۰ شانه این است که نخ آنها لطیف تر است و کمی نازک تر هستند. البته این کاهش ضخامت خیلی زیاد نیست.

Related image

در ایران برای بافت فرش های ماشینی از الیاف آکرولیک استفاده می شود که هم پرز می دهد و هم گاهی حساسیت ایجاد می کند، ولی در کشورهای دیگر از الیاف پلی استر و BCF استفاده می کنند که هم ارزان است و هم کمتر احتمال حساسیت در اثر تماس با آن وجود دارد.

توجه داشته باشید که الیاف پلی استر و BCF عمر بسیار کمتری از الیاف آکرولیک دارند و این نوع فرش ها عمری کمتر از ۳ در صورت استفاده مداوم خواهند داشت.

Related image

البته به لطف تکنولوژی های روز مشکل پرزهای الیاف آکرولیک بوسیله هیت ست شدن برطرف شده و در صورتی که اقدام به خرید فرش های ۱۰۰% آکرولیک هیت ست شده کنید، می توانید کیفیت و ماندگاری را همراه با سلامت و زیبایی یکجا داشته باشید.

چند سالی هست که فرش هایی موسوم به فرش های بلژیکی وارد کشور شده که به دلیل نازک بودن و استفاده از نقش های اصیل ایرانی مانند «خشتی» از آنها استقبال شد، ولی این فرش ها مشکلاتی هم دارند.

جنس فرش های بلژیکی از ویسکوز و مواد است و پشت آن لاتکس وجود دارد که باعث می شود تا حدی به زمین هم بچسبند، به همین دلیل شستشوی آنها بسیار سخت است و بعد از شستشو چون لاتکس از بین می رود، فرش کیس می ایستد و بافت آن گلوله گلوله می شود.

شستشوی این فرش ها بسیار حساس است و به دقت و مهارت زیادی نیاز دارد بنابراین باید حتما به قالیشویی بسیار مطمئن و ماهر سپرده شود یا خشکشویی شود.

این فرش ها آنقدر نازک هستند که بهتر است با کفش یا صندل روی آنها راه رفت چون راحت نیستند.

Related image

همچنبن فرش های ترکیه ای، هندی و چینی میهمان دیگری در بازار فرش ایران هستند که از نقش گل تا طرح های کوبیسم در آنها دیده می شود. کیفیت و جنس این فرش ها با فرش های ماشینی ایرانی اگر کمتر نباشد، بیشتر هم نیست. بنابر این به دلیل قیمت بالای دلار، خرید آنها چندان به صرفه نیست.

قبلاً فرش های ماشینی روی کف پوش های مثل سرامیک سر می خوردند ولی امروزه دور تا دور آنها چرم دوخته می شود و این چرم حکم ترمز فرش را دارد و مانع سر خوردن آن می شود، بنابراین هنگام خرید به این ویژگی توجه کنید، ضمن اینکه می توانید از ترمر فرش نیز استفاده نمایید.

به فرش های ۷۰۰ شانه به بالا، فرش های دستباف گونه هم گفته می شود و اگر پشت آنها را نگاه کنید، بسیار شبیه فرش دستباف است. این شباهت در فرش های ۱۵۰۰ شانه و ۱۲۰۰ شانه به مراتب بیشتر است.

اخیراً در چین شهری به نام «کاشان» ساخته شده که فرش های دستباف با طرح و نقش ایرانی تولید می کند. این فرش ها آنقدر شبیه فرش های ایرانی هستند که گاهی فروشندگان خبره را هم به اشتباه می اندازد و تشخیص آنها بسیار مشکل است. در جدیدترین ابتکار چینی ها، اینبار فرش های ماشینی نیز به نام کاشان بافته و به ایران صادر می شود. بنابراین حتما با توجه به تفاوت قیمت این فرش ها با فرش ایرانی به این نکته توجه کنید.