واردات فرش دستباف به کشور
واردات فرش در سال گذشته ۴۰۵ درصد افزایش داشته است.
در ماههای گذشته تراز تجاری کشور در بخش محصولات غیر نفتی بار دیگر به حالت منفی درآمده و مروری بر آمارها گویای این است که در سال جاری اگرچه در برخی بخشها شاهد رشد نه چندان قابل توجه صادرات بودهایم، در حالت کلی واردکنندگان در ماههای گذشته اوضاعی به مراتب بهتر از صادرکنندگان داشتهاند.
طبق آمارهای ارائه شده در گروه صنعت (شامل صنعت، پتروشیمی و گاز مایع) تا پایان شهریور سال جاری ۰۱/۰درصد کاهش صادرات نسبت به مدت مشابه سال قبل را شاهد بودهایم و بدین ترتیب در این مدت بالغ بر ۳۳۳میلیون و ۷۸۸هزار تن کالا از کشور صادر شده است.
البته به استناد همین آمارها حجم صادرات صورت گرفته در این بخش در شهریور امسال نسبت به ماه قبل آن ۱۷درصد رشد منفی داشته است.
همچنین در حوزه پتروشیمی در ششماهه اول سال جاری بالغ بر ۱۰۴میلیون و ۶۵۷هزار تن کالا صادر شده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۸/۱درصد افزایش را نشان میدهد.
در بخش صنعت نیز اگرچه شهریور امسال از نظر وزنی صادرات نسبت به ماه قبل آن ۷/۱۹درصد کاهش داشته، اما بهطور کلی در ششماهه اول امسال حدود ۱۹۳میلیون تن کالا به کشورهای مختلف صادر شده که این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۱/۴درصد افزایش داشته است.
در مجموع در گروه صنعت کشور در این مدت شاهد دو درصد رشد در ارزش صادرات بودهایم و براین اساس در ششماهه اول سال جاری بالغ بر ۱۴میلیارد و ۶۷۱میلیون دلار از کالاهای صادراتی به گروه صنعت مربوط بوده است.
از نظر ارزش صادرات بیشترین کاهش به بخشهای گاز مایع (منفی ۸/۱۸) و کشاورزی (منفی ۹/۲۳درصد) مربوط میشود و جز این دو بخش سایر بخشها به نسبت رشد داشتهاند.
اما بر خلاف بخشهای مختلف به نظر میرسد در زمینه صادرات مواد معدنی شرایطی به نسبت بهتر از حوزههای دیگر حاکم بوده و بر این اساس در بخش محصولات معدنی در نیمه اول سال جاری شاهد افزایش ۶۱/۶ درصدی حجم صادرات بودهایم و براین اساس در ششماهه اول سال جاری رقمی بالغ بر ۱۳۲میلیون تن کالا در این بخش صادر شده است.
از منظر ارزش صادرات نیز کالاهای معدنی نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹/۵۸درصد افزایش ارزشی را شاهد بودهاند و بدین ترتیب در این زمینه بالغ بر ۹۲۸میلیون دلار کالا صادر شده است. البته شهریور امسال حجم صادرات این بخش نسبت به مرداد ۸/۲۶درصد کاهش داشته است.
در این مدت یکی از بخشهایی که بیشترین افت صادراتی را تجربه کرده محصولات کشاورزی بودهاند، چرا که این حوزه در ششماهه اول سال جاری پس از گاز مایع بیشترین کاهش وزنی را داشته و واردات وزنی آن ۷۱/۱۴درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است.
بر اساس آمارهای ارائه شده در این مدت تنها ۱۷میلیون و ۵۰۰هزار تن کالای کشاورزی به کشورهای مختلف صادر شده است.
البته این اتفاق در شرایطی رخ میدهد که در شهریور امسال صادرات محصولات کشاورزی نسبت به مرداد ۴۳درصد افزایش داشته است.
همچنین کالاهای کشاورزی در این مدت صادراتی بالغ بر ۹۹۶میلیون و ۶۰۰هزار دلار داشتهاند که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹/۲۳درصد کاهش را نشان میدهد.
حجم صادرات ششماهه اول سال جاری در حوزه صادرات فرش و صنایع دستی بالغ بر ۳۷۰۰ تن بوده که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل افتی ۴۵/۱۳درصدی را نشان میدهد با این همه، از منظر ارزش صادرات این بخش ۹/۱۴درصد افزایش داشته و بدین ترتیب رقمی بالغ بر ۱۷۰میلیون فرش و صنایع دستی به کشورهای مختلف صادر شده است.
اما اگر بخواهیم در بخشهای مختلف سرمایهای، مصرفی و واسطهای به ترتیب میزان تغییرات کالاهای صادراتی را لحاظ کنیم به این نتیجه خواهیم رسید که در تمام این بخشها شاهد کاهش ارزش و حجم صادرات بودهایم.
براین اساس در حوزه کالاهای سرمایهای به ترتیب از نظر وزن و ارزش ۱۷ و ۵/۹درصد کاهش وجود داشته است.
در حوزه کالاهای مصرفی نیز در زمینه وزن و ارزش به ترتیب ۶/۱۰درصد و ۹/۱درصد کاهش صادرات داشتهایم و این ارقام در حوزه کالاهای واسطهای به ترتیب به ۴- و ۳-درصد میرسد. با وجود اعداد و ارقام منفی در بخش صادرات در زمینه واردات این وضعیت دستخوش تغییر میشود.
بر این اساس در گروه صنعت (مشتمل بر صنعت، پتروشیمی و گاز مایع) در ششماهه اول سال جاری بالغ بر ۹۷میلیون تن کالا وارد کشور شده که این رقم از نظر وزن ۸/۸درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل آن رشد داشته است.
همچنین در بخش صنعتی در این مدت بالغ بر ۹۳میلیون تن کالا وارد کشور شده که این رقم از نظر وزنی ۵/۸درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است.
از نظر ارزش نیز در گروه صنعت ۸/۱۵درصد رشد واردات داشته ایم و برهمین اساس در ششماهه اول سال جاری بیش از ۲۰میلیارد و ۳۷۴میلیون دلار کالا وارد کشور شده است. طبق آمارها شاید بتوان گفت که واردات فرش و صنایع دستی به ایران در یک سال گذشته رشدی شدیدتر از تمام بخشها داشته و بالغ بر ۴۰۵درصد افزایش یافته است.
بدین ترتیب واردات این حوزه از نظر وزنی ۵/۱۷۱ درصد افزایش یافته و به ۹۰۰ تن رسیده، از نظر ارزش نیز ۲/۳میلیون دلار کالا در این مدت وارد مرزهای کشور شده است.