حمایت از فرش در عرصه مالکیت معنوی، تولید و تجارت
فرانسیس گری مدیرکل سازمان جهانی مالکیت معنوی در بازدید از دستبافهای ایرانی از آمادگی برای حمایت از نام و نشان قالی ایرانی در مجامع بین المللی خبر داد.
فرانسیس گری با ابراز خرسندی از شناخت دقیقتر فرش ایرانی و تنوع و ویژگیهای آن گفت: آمادهایم تا از همه ظرفیتهای وایپو و معاهدات بین المللی برای پاسداشت دستبافتههای ایرانی استفاده کنیم.
مدیرکل سازمان جهانی مالکیت معنوی که با هیأتی از کارشناسان آن سازمان به ایران سفر کرده است به همراه رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، رییس مرکز ملی فرش ایران، رییس مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت و برخی از کارشناسان فرش ایران از موزه فرش ایران بازدید کرد.
در این بازدید و گفت و گوها محورهای درخور توجهی برای پشتیبانی وایپو از فرش ایران مطرح و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
حمید کارگر، رئیس مرکز ملی فرش ایران با اشاره به ثبت کنونی ۲۹ منطقه جغرافیایی فرش ایران در سازمان جهانی مالکیت معنوی، برخی ویژگیهای قابل احصا و مرزگذاری فرش ایران از دیگر کشورهای تولیدکننده فرش دستباف را برشمرد و افزود: نیازمند آن هستیم که وایپو در رویارویی با رقبایی که به گنجینه طرح و نقشه دستبافتههای ایرانی دست اندازی کرده و یا از این نام و نشان بهره میگیرند یاریگر فعالان فرش ایران باشد.
کارگر همچنین با توجه به خرسندی فرانسیس گری از آشنایی بیشتر با تنوع فرش ایران برای برگزاری نمایشگاهی در مقر وایپو در ژنو به منظور معرفی هرچه بیشتر فرش ایران به هیأتهای دیپلماتیک و حقوقی دیگر کشورها در ژنو اعلام آمادگی کرد که با استقبال مدیران وایپو رو به رو شد.
در حاشیه این بازدید همچنین درباره استفاده وایپو از تیم کارشناسی و خبره فرش دستباف برای داوریهای بین المللی در این حوزه بحث و رایزنی شد.
استفاده هر چه بیشتر از ظرفیتهای معاهده لیسبون، چگونگی تجاری سازی نام و نشانهای ثبت شده مناطق جغرافیایی فرش ایران، برپایی نمایشگاه فرش ایرانی در حاشیه نشست جهانی سالانه وایپو در ۲۰۱۹ و بررسی چگونگی غلبه بر دست اندازی کشورهایی که عضو معاهدات حقوقی بین المللی نیستند از مباحث مورد کنکاش در این نشست بود.
قابل ذکر است در حاشیه این بازدید و نشست تخصصی مقرر شد همزمان با بیست و هفتمین نمایشگاه فرش دستباف ایران در شهریورماه ۹۷، کنفرانس ویژهای با رویکرد بهره گیری از توان سازمان جهانی مالکیت معنوی (WIPO) در خدمت فرش دستباف ایران و با حضور کارشناسان آن سازمان در تهران برگزار شود.
۱۹۰ کشور عضو سازمان جهانی مالکیت معنوی است و برای همکاری در حوزه تکنولوژیها و نوع عملکردهای علمی، ثبت برندها، نامهای تجاری و نامهای جغرافیایی، آثار ادبی و هنری فعالیت دارد و براساس معاهدات مختلف بین کشورهای عضو از آنها حمایت میکند.
همچنین بیش از ۲۵۰ هزار شرکت در سراسر دنیا عضو وایپو هستند.
گفتنی است اکنون ۴۷ منطقه جغرافیایی فرش دستباف به ثبت ملی رسیده و ۲۹ منطقه ثبت جهانی شده اند.