اطلاعات فرش

گبه بافی شول

گبه بافی شول 1

گبه شولی از قدیمی ترین و مشهور ترین گبه های بافته شده در ایران می باشد.

در آن زمان که جنوب ایران مورد حمله پرتغالی ها واقع شد قسمت اعظمی از این دستباف ها به خارج رفت و کماکان در موزه های پاریس و هلند این گبه ها مشاهده می شوند.

آن زمانی که زنان و دختران روستای شول با دستانی که پر از پینه می باشند بر تارهای «گبه» که در یک اتاق کاه گلی برپا شده است می کوفند صدایی شورانگیز به گوش می خورد و این صدا و این فضا بسیار دلنشین و زیبا است .

آن ها با آن دستان زخمی و پر از پینه اما همواره با قلبی پر از عشق و هنر به کار «گبه»بافی مشغول می باشند .

«گبه»هایی که زنان روستای شول می بافند به کشورهای خارجی نظیر آلمان نیز ارسال می گردد درواقع شهرت «گبه»های شول جهانی شده است .

آن زمان که پرتغالی ها به شهرهای جنوبی کشورمان حمله ور شدند بسیاری از «گبه» های این روستا را با خود به خارج بردند .

در موزه های هلند و پاریس هنوز این «گبه» ها وجود دارند .

گبه شول یکی از معروفترین و قدیمی ترین «گبه» های بافته شده در ایران است «گبه» ی شول از نظر رنگ و دوام شهرت جهانی دارد.

 

گبه بافی شول 3

 

«گبه» و «قالی» :

شاخص ترین محصول صنایع دستی استان بوشهر نوعی فرش بنام گبه است . علاوه برآن بافت انواع قالی و قالیچه در تقاط مختلف روستایی در میان عشایر ساكن در روستاها رایج می باشد .در استان بوشهر بافندگان به دو قشر تقسیم می شوند . یك عده بافندگانی هستند كه مواد اولیه را به سرمایه خوشان تهیه می كنند و می فروشند كه از وضعیت اقتصادی خوبی برخوردارند . قشر دیگر به صورت دستمزدی كار می كنند و مواد اولیه را از سایر منابع تحویل می گیرند . سابقه تاریخی : در هر جاكه دام وجود داشته است ، انسان به كاربرد پشم گوسفند پی برده و بعدها بافت گبه و گلیم درهمان مناطق معمول شده است ، روستای شول قدمت دیرینه در گبه بافی دارد. بعد از آن سرمك ، رود فاریاب ، ده كهنه و غیره

مشخصات یك گبه مرغوب :

۱-دار محكم باشد .

۲-چله كشی به خوبی انجام شده باشد .

۳-گره باید محكم زده شود .

۴-شانه به خوبی زده شود .

۵-نخی را كه بعد از گره زدن می بافند ، به اصطلاح زنجیری ، كه درروستای شول به آن تپ كو می گویند به خوبی بافته شود و روی آن شانه زده شود .

نقوش و رنگهای گبه :

در این منطقه طرح ها بیشتر الهام گرفته از طبیعت است كه در محل زندگی آنان وجود دارد ، مانند نقش بز ، پرنده و درخت كه در قالی و گبه ها دیده می شود.

ممكن است به صورت طرح بندی باشد، یعنی یك قطعه از طرح در سر تا سر فرش چه در طول چه در عرض تكرار شده باشد. طرح هندسی هم در بافته ها یشان دیده می شود گبه های این مناطق صادراتی هستند و برای كشورهای اروپایی سفارش می گیرند.

گبه های امروزی با استفاده از طرح ها و نقش های كه به بافندگان داده می شود آماده می شود و طرح ها اصالت دیرین را ندارند . در گذشته همه گبه ها به رنگ خود پشم بافته می شد و رنگ دیگری نداشت .

گبه بافی شول 5

پست های مرتبط

4 نظر در “گبه بافی شول

  1. ناشناس گفت:

    در مورد گبه بافت شول که در افواه به گبه شولی معروف است پژوهش ارائه شده بسیار مستند و دقیق و کامل است تنها دو مورد بنظر من رسید که اشاره میکنم.
    اشاره پژوهش به خود رنگ بودن پشم های استفاده شده در گبه های شولی کاملا صحیح است و از پشم گوسفندان با رنگ های مختلف در تولید این میشده که در تصاویر همراه پژوهش از گبه های رنگی فارس استفاده شده، که البته به خاطر کمیابی گبه های شولی قابل درک است و اگر خواستید تصویر گبه شول خود رنگ را برایتان ایمیل میکنم.
    دوم اینکه با توجه به کاربردی بودن گبه های شول تکنیک بافت آنها چنان است که نه تنها میتوان آنرا فرش و برای پوشش کف استفاده کرد بلکه به دلیل نرمی و قابلیت انعطاف محصول در فصل های سرد سال میتوان مانند پتو و به عنوان روانداز از آن بهره برد، که کاملا متمایز از سایر گبه های فشرده فارس است

    1. یوسف یروشالمی گفت:

      توضیحات فوق توسط اینجانب ارسال کردیده، اگر علاقه به دریافت تصویر از گبه شولی بافته شده از پشم خود رنگ که در گذشته توسط بافندگان شول معمول بوده، لطفا آدرس ایمیل معرفی نمائید.

      1. با درود. خوشحال می شویم از طریق ایمیل nazeri.it@gmail.com برای ما ارسال کنید.

      2. پریسا گفت:

        سلام ممنونم از توضیحات لطفا برای من هم ارسال بفرمایید
        سپاس
        banozmni@gmail.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *