سفیر بنگلادش در ایران گفت: کاشان شهری صنعتی به ویژه در زمینه تولید فرش ماشینی است که یکی از واردکنندگان نخ، به عنوان مواد اولیه آن بوده و محل ارتباط اقتصادی بین دو کشور به شمار می‌رود که امیدواریم این ارتباط توسعه یابد.

“ای.اف.ام گسال اعظم سارکار” شامگاه جمعه در دیدار با رییس اتاق بازرگانی کاشان افزود: پیش‌تر تجارت خوبی در زمینه نخ بین بنگلادش و ایران وجود داشت و در این راستا هماهنگی‌هایی با مسوول فروش انجام شده بود اما به نظر می‌رسد که در نتیجه علت‌های گوناگونی از جمله مشکلات این صنعت در نتیجه تحریم‌ها یا سایر مسایل اجرایی کاهش یافته است اما علاقه‌مند هستیم این ارتباط ترمیم شود و بهبود یابد.

کاشان، برخوردار از ظرفیت تقویت روابط اقتصادی تهران و داکا

وی بیان کرد: همواره راه‌های گوناگونی برای ارتباط تجاری بین کشورها مانند تهاتر یا سرمایه‌گذاری مشترک وجود داشته است و در شرایط کنونی راه‌های هوشمندانه می‌تواند موجب توازن در رویدادهایی باشد که داخل و خارج ایران رخ می‌دهد؛ چرا که به هر روی باید تجارت ادامه داشته باشد تا بتوان این شرایط را از سر گذراند.

سفیر بنگلادش در ایران تشریح کرد: وقتی در مورد سرمایه‌گذاری صحبت می‌کنیم برای مثال در مناطق آزاد این کشور ایرانیان می‌توانند از مزیت‌هایی مانند نیروی کار ارزان، بازار ۵۰ میلیون نفری با قدرت خرید خوب و صادرات بدون تعرفه به کشورهای توسعه یافته از جمله اروپا بهره ببرند.

وی اضافه کرد: مشوق دیگر سرمایه‌گذاری در بنگلادش این است که فرد هر زمانی که بخواهد می‌تواند اصل و سود پول خود را در قالب هر نوع ارزی به کشور دلخواه انتقال دهد و حتی در صورت تمایل می تواند اقامت این کشور را بگیرند.

اعظم سارکار همچنین تاکید کرد: سرمایه‌گذاران صنعت فرش حتی می‌توانند در زمینه تولید نخ در بنگلادش سرمایه‌گذاری کنند و تولید خود را در راستای تامین مواد اولیه کارخانه‌های کاشان استفاده کنند.

وی بخش خصوصی را موتور محرک اقتصاد این کشور برشمرد و با اشاره به رشد اقتصادی ۱۵ سال گذشته ادامه داد: بخش‌های جدید، ترغیب کننده و سود دهی مانند انرژی‌های تجدیدپذیر، فناوری اطلاعات، برق، داروسازی و کشتی‌سازی نیز در بنگلادش وجود دارد.

سفیر بنگلادش در ایران همچنین گفت: آسان‌ترین راه برای سرمایه‌گذاری بخش گردشگری است زیرا بنگلادش چندان ساختار مناسبی در این زمینه مانند هتل ندارد و سرمایه‌گذاری در این بخش بازگشت خوبی خواهد داشت.

وی افزود: اگر در این حوزه ارتباطات تقویت شود، گردشگران بنگلادشی علاقه‌مند خواهند بود که به ایران سفر کنند و همچنین به گردشگران ایرانی نیز خوش‌آمد خواهیم گفت.

اعظم سارکار، بنگلادش را پلی میان هند، نپال و سایر کشورهای منطقه جنوب شرقی آسیا عنوان کرد و گفت: تلاش داریم توری از راهنمایان گردشگری در فصل بهار آینده به ایران سفر کرده و از نقاطی مانند اصفهان، کاشان، شیراز و شمال در راستای تهیه بسته‌های گردشگری دیدن کنند.

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کاشان نیز در این دیدار تشریح کرد: کاهش واردات و صادرات ایران و بنگلادش علت‌های گوناگونی دارد که از جمله می‌توان به تغییر نوع نخ مورد نیاز تولیدکنندگان فرش اشاره کرد که کارخانه‌های بنگلادشی چندان توانایی تامین این نیاز را ندارند و پس از تحریم‌های یکجانبه آمریکا، بنگلادش به یکی از بدترین کشورها برای مبادلات مالی تبدیل شد.

محمود تولایی افزود: از این رو در زمان بالا رفتن بهای تمام شده، سرمایه‌گذاران ترجیه می‌دهند نسبت به پیدا کردن جایگزین اقدام کنند.

وی بیان کرد: شرایط ۲ سال گذشته کشور نشان داد که با وجود همه مسایل ظرفیت‌های خوبی برای صادارت داریم و امروز کالاهای ایرانی به نسبت، قابل رقابت‌تر هستند.

رییس اتاق بازرگانی کاشان تصریح کرد: در بحث نخ این کشور نیاز به فناوری به‌روزتری دارد تا بتواند نیاز تولیدکنندگان ایرانی و سایرین را برآورده کند و بنگلادش باید در این حوزه بیشتر سرمایه‌گذاری کند.

وی تاکید کرد: اگر ظرفیت‌های متقابل بیشتر شناسایی شود، نقاط بسیاری وجود دارد که می‌توان روی آنها کار کرد اما باید در دو طرف اراده وجود داشته باشد که سفارتخانه‌ها در این زمینه نقش مهمی برعهده دارند.

تولایی گفت: در همین سال‌ گذشته ۵۰ میلیارد دلار واردات و صادرات داشتیم که بنگلادش از آن سهم ناچیزی دارد، در حالی که حتی در زمینه فولاد و مصالح ساختمانی شرایط بسیار خوبی داریم و می‌توانیم از این فرصت‌ها برای ارتقای تراز تجاری دو کشور استفاده کنیم.

وی افزود: ایرانی‌ها در بحث سرمایه‌گذاری حضوری هر چند محدود در آن کشور داشتند اما از سوی بنگلادش تا کنون اقدامی صورت نگرفته است، در حالی که می‌توانیم تجارت دوسویه و برد-برد داشته باشیم و بر این اساس باید افق‌های بلندتری برای روابط دوجانبه ترسیم کنیم.

بیش از ۸۰۰ واحد تولید فرش ماشینی در شهرستان‌های کاشان و آران‌وبیدگل با عرضه سالانه افزون بر ۵۰ میلیون مترمربع فرش، بیش از ۷۰ درصد تولید و صادرات صنعت فرش کشور را انجام می‌دهند.