راهنمای خرید فرش ماشینی
کتاب یا مقاله راهنمای خرید فرش ماشینی را از کجا تهیه کنم؟ در زمان خرید فرش ماشینی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟ تفاوت فرشهای 1500 شانه، 1200 شانه، 1000 شانه و 700 شانه چیست؟ فرش ایرانی بخریم یا ترکیه ای یا بلژیکی؟ از کدام برند فرش ماشینی خرید کنیم؟
و شاید ده ها سوال دیگر که در موقع خرید فرش ماشینی به ذهنتان خطور می کند. در پست راهنمای خرید فرش ماشینی قصد داریم تجربه 30 ساله خود در زمینه فرش ماشینی را به صورت جامع رایگان در اختیاران قرار دهیم تا یکبار برای همیشه تبدیل شوید به کارشناس خرید فرش ماشینی!
فرش ماشینی همانطور که از نامش پیداست، فرشی است که بر خلاف فرش سنتی، با ماشین آلات صنعتی بافته شده و به بازار می رود، قصد نداریم وارد مسائل حاشیه ای مثل تاریخ فرش ماشینی شویم، اما اگر برایتان جالب است می توانید مطلب مرتبط با تاریخچه فرش ماشینی در ایران را مطالعه کنید.
در این راهنمایی ما همچنین به عوامل موثر در قیمت فرش ماشینی نیز اشاره خواهیم داشت، پس لطفا با فرصت کافی این مقاله را بخوانید، اگر فقط قصد خرید یک فرش خوب را دارید می توانید از طریق لینک های زیر، فرش مورد نظر خود را انتخاب کنید.
تفاوت شانه در فرش ماشینی چیست؟
اولین موضوع قابل توجه در خرید فرش ماشینی، میزان تراکم بافت آن میباشد.
منظور از تراکم فرش ماشینی، تعداد گرههای رنگ بافته شده در آن میباشد. هر فرش دارای دو نوع تراکم است، تراکم عرضی و تراکم طولی.
تراکم عرضی فرش را شانه آن میگویند. شانه فرش عموما برحسب تعداد گره رنگ در هر متر حساب شده و عامل اصلی تعیین قیمت فرش به شمار میرود چراکه با بیشتر شدن آن نقشها ظریفتر میشوند.
یک راه حل ساده برای فهمیدن شانه فرش این است که هنگام خرید به پشت فرش نگاه کرده و تعداد گرههای آن را بشمارید.
برای مثال اگر فرش 1200 شانه معرفی می شود در ۱۰ سانتی متر از فرش باید 120 گره وجود داشته باشد.
تراکم طولی نیز شبیه همان تراکم عرضی است با این تفاوت که آن را در نصف فرش محاسبه نموده و سپس در ۲ ضرب میکنند، یعنی زمانی که گفته میشود فرشی تراکمش 3600 است به این معنی است که باید در یک متر از طول آن 1800 گره وجود داشته باشد.
در مقیاس کمتر هم محاسبه به همین شکل است یعنی به عنوان مثال در 10 سانتی متر از یک فرش با تراکم طولی 3600 باید 180 گره وجود داشته باشد.
نهایتا اینکه هرچه تراکم فرش بالاتر باشد ارزش بیشتری پیدا میکند و قیمت آن بالاتر میرود.
امروزه بالاترین شانه فرش 1500 می باشد. البته شاید درجایی خوانده باشید فرش 1600 شانه یا 1550 و یا…، گوشتان به این حرف ها بدهکار نباشد و این صحبت ها بیشتر بحث تبلیغاتی دارد تا واقعیت.
بر همین اساس فرش های 1500 شانه از بیشترین قیمت برخوردارند و فرشهای 1200 شانه، 1000 شانه، 700 شانه و 500 شانه به ترتیب در ردههای بعدی قرار میگیرند.
هرچه شانه فرش بالاتر باشد فرش بهتر است؟
یک فرش خوب برای شما به مجموعه ای از عوامل بستگی دارد. اینکه یک فرش هرچه گرانتر باشد به معنای خوب بودن آن برای شما با توجه به شرایط شماست، بهیچ وجه جمله درستی نیست.
توجه داشته باشید، هرچه شانه فرش بیشتر می شود، در کنار آنکه ظرافت و زیبایی آن اضافه می شود باید بدانید که از خاب آن نیز کاسته می شود.
یعنی باید بدانید فرش های 1500 شانه ضخامت بسیار کمتری از فرش های 1000 شانه و یا 700 شانه دارند. اگر شما عادت دارید روی فرش نشست و برخاست کنید و به عنوان کفپوش صرف از آن استفاده نمی کنید، بهتر است از فرش های 1000 شانه و 700 شانه استفاده کنید.
رنگ زمینه فرش چه رنگی باشد؟
البته انتخاب رنگ و طرح یک موضوع کاملا سلیقه ای می باشد. یک خبره فرش تنها می تواند بر اساس ماشین آلات بافت و مواد اولیه و تکمیل و آهار یک فرش را تایید یا رد کند و شاید عنوان آن در راهنمای خرید فرش ماشینی زیاد مهم نباید، اما با این احوال یک سری موارد کلی است که باید در مورد انتخاب رنگ فرش به آن دقت کنید.
اگر خانه شما شلوغ است و محلی که فرش پهن شده، پر رفت و آمد، سعی کنید علاوه بر ست بودن فرش به مبل ها و پرده ها، بحث چرک تابی آن را نیز در نظر داشته باشید.
همچنین پیشنهاد ما این است حتی المقدور از فرش های رنگ روشن مثل کرم، سفید یا زرد و صورتی کمتر استفاده کنید، زیرا اگر در مراقبت از فرشتان کوشا نباشید، تبدیل به مشتری دائم قالیشویی ها خواهید شد .
جنس الیاف به کار رفته در فرش ماشینی
در ادامه مقاله راهنمای خرید فرش ماشینی، به یکی از مهمترین نکات در خرید فرش می پردازیم و آن هم الیاف و مواد اولیه بافت فرش است.
در بازار، پر فروش ترین و محبوب ترین فرش ماشینی، فرشی است که با نخ آکریلیک تهیه شده باشد.
در این نوع فرش، از الیافی استفاده شده که بسیار شبیه پشم هستند و به همین جهت این نوع فرش نرمی خاصی دارد. همچنین، فرش آکریلیک، از دوام و ماندگاری بالایی برخوردار است.
اما نکته منفی که این فرش ها دارد، پرزدهی آنهاست اما نگران نباشید؛ امروزه با ورود تکنولوژی های جدید در صنعت مواد اولیه فرش ماشینی، این موضوع تا حد زیادی رفع شده است.
فرش های ماشینی با مواد اولیه آکریلیک هیت ست شده، تا حد زیادی از پرزدهی فرش جلوگیری کرده و به آن استحکام و زیبایی دوچندانی بخشیده است.
البته در بازار شاید فرش های زیباتری از آکریلیک هم برخورد بکنید که به آنها فرش های ابریشمی می گویند و از ابریشم مصنوعی تولید می شوند.
این فرش ها اصلا پرز نداند، اما حواستان باشد، فرش های ابریشم مصنوعی نهایتاً 3 سال مهمان خانه های شمایند و پس از آن شاید به اندازه یک موکت هم ارزش نداشته باشد.
همینطور مواد دیگری نیز در بازار فرش ماشینی وجود دارد مانند فرش هایی که در آنها از مخلوط آکریلیک و پلی پروپیلن و یا صد در صد پلی پروپیلن به کار است، این فرش ها از دوام پایین تر داشته و مقاومت کمتری در برابر آب و آفتاب از خود نشان می دهند.
قیمت فرش های آکریلیک هیت ست شده تقریبا با ابریشم مصنوعی برابر است و فرش های مخلوط پلی پرولین و BCF ارزانتر است.
از آنجا که قیمت پشم طبیعی بالاست، در تولید فرش ماشینی نسبت استفاده از پشم طبیعی بسیار کم است.
فرشهای طرح
با توجه به این که برخی از تولید کنندگان فرش ماشینی فرشهایی با عنوان “طرح ۷۰۰ شانه” یا “طرح ۱۰۰۰ شانه” تولید میکنند آشنایی با این موضوع نیز ضروری به نظر میرسد.
به عنوان مثال فرشهای ماشینی طرح ۷۰۰ شانه، بر خلاف اسمشان در شاخه فرشهای ۷۰۰ شانه قرار نمیگیرند و در واقع همان فرشهای ۵۰۰ شانه هستند که فقط طرح و نقشه آنها، طرح و نقشههای جدیدوپرفروش فرشهای ۷۰۰ شانه میباشند. لذا میبایست قیمت آنها معادل همان فرشهای ۵۰۰ شانه باشد.
توصیه ما در این راهنمای فرش ماشینی این است که موقع خرید به شما این هست حتما به اطلاعات درج شده روی مارک فرش ماشینی دقت کنید.
فرشهای تبدیلی
پدیده دیگری که گاهی در بین برخی از تولید کنندگان فرش ماشینی کاشان به چشم میخورد عرضه فرشهای “تبدیلی” است.
فرشهای تبدیلی، به فرشهایی گفته میشود که به وسیله دستگاههایی بافته می شود که برای بافت فرش با شانه پایین تر ساخته شده اما توسط تغییراتی که در دستگاه داده میشود با تراکم بالاتر شانه به تولید فرش می پردازد.
مثلا دستگاه بافت 700 شانه است و با تغییرات در ماکو و شانه، تبدیل به فرش 1000 می شود.
این دسته از فرشهای ماشینی یعنی فرش های تبدیلی، از کیفیت بافتی به مراتب پایینتر برخوردار هستند و گاهی در فروشگاههای نامعتبر و به خصوص فروشگاههای اینترنتی، زیاد به چشم میخورد و به عنوان فرش ۷۰۰ شانه واقعی فروخته میشوند.
در نهایت شاید بتوان گفت بهترین راه برای کسب اطمینان از کیفیت و قیمت واقعی فرش ماشینی مراجعه به برندهای معتبر و شناخته شده از لحاظ کیفیت و نیز خرید از فروشگاه ها و افراد معتبر و مورد اعتماد می باشد.
البته با خرید از فروشگاه اینترنتی ایران کارپت شما می توانید مطمئن باشید فرشی با اصالت، کیفیت و استاندارد تحویل می گیرید که علاوه بر داشتن مهر استاندارد ملی، از ضمانت نامه کتبی 60 ماهه برخوردار است.
از چه برندی فرش خریداری کنیم؟
اگرچه برند در موضوع خرید فرش یک اصل مهم است، اما کارخانجات دیگری هم پیدا می شوند که فرش های بسیار با کیفیتی تولید می کنند که شاید نامی از آن نشنیده باشید.
پول تبلیغاتی که شرکت ها به صدا و سیما بابت تبلیغات تلویزیونی می دهند یا به شهرداری بابت بیلبوردهای تبلیغاتی پرداخت می کنند، مطمئنا از جیب مبارک من و شما پرداخته می شود، بنابراین پیشنهاد ما این است که از فرش های باکیفیتی که علاوه بر مهر استاندارد، نام و نشان درست و حسابی دارند فرش خرید کنید.
از آنجا که در این راهنمای خرید فرش ماشینی ، اولویت ما خرید فرش ارزان و با کیفیت است، توجه داشته باشید که هر ارزانی هم خوب نیست.
بارها با ما تماس گرفته اند که موقعی که به کاشان مراجعه کردیم، از کارخانه ای فرش خریدیم و فرش پس از یکسال خراب از کار در آمده است، حال که به همان شرکت مراجعه کرده اند، هیچ نشانی از آن وجود نداشته است.
ما به شما تاکید می کنیم حتماً از فروشگاه های معتبر خرید کنید و ارزانی بیش از اندازه را واقعا جدی بگیرید!!
توصیه ما به شما خرید فرش های آرتامیس یا فرش شاه پسند است.
فرش کاشان یا فرش مشهد؟
پاسخ به این سوال که فرش کاشان بهتر است یا فرش مشهد بسیار سخت است. چون باید سوال شود کدام فرش مشهد و کدام فرش کاشان را می خواهید با هم مقایسه کنید.
باید گفت شهر تولیدکننده فرش شاید کمترین نقش در کیفیت بافت را داشته باشد و باید توجه کنیم که مهمترین عامل، مواد اولیه و ماشین بافت است که در کنار این دوعامل، قیمت فرش هم نقش مهمی را ایفا می کند.
توصیه ما در این راهنمای خرید فرش ماشینی به شما این است که به جای توجه به شهر تولیدکننده فرش، به کیفیت محصول که در بخش های قبل به آن پرداختیم دقت نمایید.
نکاتی برای نگهداری فرش ماشینی
بهتر است فرش های ماشینی تاحدممکن از رطوبت دور بمانند، چرا که در تار و پود فرش، پنبه یا جوت به کار می رود و طبیعی است که این دو ماده مقاومتی در برابر رطوبت ندارند.
شستن اصولی و صحیح این نوع فرش ها هم حایز اهمیت است. پس بهتر است برای شستن فرش ماشینی خود از شرکت های متخصص در این امر کمک بگیرید.
فرش های ماشینی بر روی کف های سرامیک حرکت می کنند. چنانچه این مساله شما را ناراحت می کند و فکر می کنید قرار دادن مبل یا میز ناهارخوری روی فرش برای توقف حرکت آن خوب است دست نگه دارید!
با این کار به فرش ماشینی خود آسیب می زنید. ما توصیه می کنیم برای توقف حرکت فرش روی کف سرامیک از ترمز فرش استفاده کنید. و هنگام جا به جایی و نقل مکان، بهتر است فرش را به جای اینکه تا کنید، لوله نمایید.
به یاد داشته باشید که اگر از فرش استفاده نمیکنید، آن را در حالت لوله شده نگهداری کنید نه در حالتی که پهن باشد، در این صورت فرش دست نخورده و نو باقی میماند
و نکته آخر اینکه، برای جلوگیری از فرسایش فرش ماشینی خود، هر شش ماه یک بار آن را سر و ته کنید.
راهنمای خرید فرش ماشینی را خواندم اما همچنان سوال دارم
ما در مقاله راهنمای خرید فرش ماشینی سعی کردیم به تمامی سوالات ممکن در زمینه خرید فرش پاسخ دهیم، اما با این حال اگر باز سوالی برای شما باقی بود می توانید از قسمت نظرات مطرح و منتظر پاسخ کارشناسان ما باشید.
همچنین برای خرید فرش می توانید با شماره 55340038-031 تماس بگیرید.
سوالات متداول
[ultimate-faqs include_category=’general-faq’]
سلام و تشکر از مطالب خوبتون،
ببخشید من یه راهنمایی برای خرید میخواستم، تو یه مجله ای به اسم اقتصاد ژورنال نوشته بود این فرش ها عمر مفیدشون 30 ساله، ولی تو یه مقاله رپورتاژ خونده بودم بیشتر از 10 سال نمیشه رو این فرشا حساب کرد، خواستم ببینم چقدره بالاخره عمر این فرش؟
درود. بستگی به نوع محصولی هست که می خواهید خرید کنید. کیفیت بافت و مواد اولیه بسیار مهم است که در عمر فرش ماشینی نقش مهمی دارد.