آکسمینستر ماسوره ای (Spool Axminster)
آکسمینستر ماسوره ای (Spool Axminster)
به یکی از کارکنان خلاق کارخانه فرش «الکساندر اسمیت»[۱] مأموریت داده شده تا دستگاه بافندگی موتوری برای تولید فرش هایی مشابه فرش های گره دار آکسمینستر بسازد. «اسمیت»[۲] و «اسکینر»[۳] در سال ۱۸۵۶، امتیاز ساخت «دستگاه تافتینگ آکسمینستر» را ثبت کردند. اساس این نوع بافندگی ، برگردان کردن عنصر طرح هر رج از فرش بر روی یک ماسوره می باشد که نخ رنگی مورد نیاز به طور موازی روی آن پیچیده شده است. ماسوره ها نماینده رج های خاب بودند که به ترتیب روی یک زنجیر گرفته بودند.نیپرها (گیره ها) یک ردیف از ریشه های خاب را از یک ماسوره می گرفتند و به دور چله ها می پیچیدند.
اولین دستگاه بافندگی فرش ماسوره ای در سال ۱۸۶۲ در لندن به نمایش گذاشته شد و به وسیله یک شرکت در بلژیک خریداری شد. در عین حال،اولین ماشین های بافندگی ماسوره ای تنها به اندازه متوسط، موفقیت آمیز بودند و اسکینر برای سال ها روی آنها کار کرد تا از آنها یک ماشین بافندگی بهبود یافته بسازد.
موفقیت تجاری این نوع ماشین بافندگی در سال ۱۸۷۷، در حالی رقم خورد که در آن ریشه های خاب(پرزها) به جای چله، دور پود پیچیده شده بودند. این ماشین بافندگی نخ پرز را مستقیماً از روی یک ماسوره که موقتاً از زنجیر به موقعیت بافت منتقل شده بود،می گرفت. برای تشخیص محصول جدید آکسمینستر، آمریکایی ها آن را موکت-نام فرانسوی فرش دستباف پرزدار-نامیدند. نتیجه اختراع اسکینر باعث شد تا الکساندر اسمیت که یک تولید کننده کوچک فرش های سبک رومبلی و اینگرین بود، همزمان با آغاز قرن جدید،صنعت فرش آمریکا را تحت سلطه خود بگیرد.
مقارن با اوایل سال ۱۸۷۸، «مایکل تامکینسون»[۴] از اهالی کیدرمینستر با سازمان حقوق انحصاری بریتانیا درباره اختراع اسکینر مذاکره کرد و نام این محصول را به «رویال آکسمینستر»[۵] تغییر داد. تامکینسون به همان اندازه که تولید آن را در کارخانه تامکینسون و آدام راه اندازی کرد، امتیاز استفاده از این فرآیند را به سایر سازندگان بریتانیایی نیز داد. به این ترتیب،ساخت دستگاه های آکسمینستر ماسوره ای گسترش یافت.
اراسموس بیگلو، انواع مختلفی از دستگاه های حاصل از اختراع اسکینر را که به وسیله جیمز تمپلتون به بریتانیا معرفی شده بود، تولید کرد . ماسوره روی زنجیر باقی می ماند و گیره ها،سرنخ ها را می گرفتند، سپس پرز را تا طولی که بریده شده بود، بیرون کشیده به موقعیت بافت منتقل می کردند. این سیستم آکسمینستر ماسوره ای-گیره ای امروزه نیز برای تولید فرش های خاب بریده با امکان نامحدود در طرح و نقشه استفاده می شود.
[۱] Alexander Smith.
[۲] Smith
[۳] Skinner
[۴] Michael Tomkinson
[۵] Royal Axminster
منبع :
کتاب فرش ماشینی
تاریخچه،ساختار،مواد اولیه،روش تولید
نویسنده : دکتر منصور دیاری بیدگلی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان
پاییز ۱۳۹۵